VVAK studiedag  21 maart 2017:

“De vertrouwensarts en de nieuwe VVAK richtlijn seksueel misbruik: signalering, diagnostiek en behandeling, ook van daders”

Locatie: Hotel Soesterduinen, Soest

De nieuwe richtlijn signaleren van vermoedens van seksueel misbruik voor de vertrouwensarts kunt u hier downloaden richtlijn-onderzoek-bij-vermoeden-van-seksueel-misbruik-van-kinderen-versie-1-0.pdf maar ook bij het kopje richtlijnen in uw leden bestand.

Programma:

Judith Bosman, vertrouwensarts en forensisch arts bij de FPKM in Utrecht. Zij is de voorzitter van de commissie die  de VVAK richtlijn Seksueel misbruik heeft geschreven. Judith zal ons een overzicht geven van de richtlijn en wat de positie is van de VVAK richtlijn ten opzichte van de NVK richtlijn van mei 2016.Ook zal zij een specifiek onderwerp nader belichten, namelijk de samenwerking met de forensische geneeskunde bij de diverse leeftijdsgroepen en de mogelijkheden voor behandeling van daders. Haar presentatie kunt u hier downloaden ( na aanklikken van de eerste dia ziet u de gehele powerpoint presentatie).

presentatie-richtlijn-sm-vvak-210307-def-vs2.pptx

 dr. Sonja Brilleslijper-Kater, orthopedagogisch specialist kindermishandeling AMC. Onderwerp: diagnostiek seksueel misbruik bij jonge kinderen 0-4 jaar. Welke observaties kunnen helpen bij jonge kinderen om een vermoeden van SMB te bevestigen of ontkrachten. Het gebruik van de SKPI (Sexual Knowledge Picture Instrument) en vooral de interpretatie van het interview. Over leeftijds(in)adequate seksuele kennis, leeftijds(in)adequate reacties, intrinsieke en instrumentele verhalen, geheimen en disclosures.  Haar presentatie kunt u hier downloaden, mogelijk op dit moment niet met alle word programma's te openen:

presentatie-sonja-brilleslijper-signalen-seksueel-misbruik-bij-jonge-kinderen.ppt

Laura Menenti, coördinator-onderzoeker voor de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen.  De Nationaal Rapporteur onderzoekt de effectiviteit van de aanpak van seksueel geweld tegen kinderen in Nederland. Veilig Thuis heeft hierin een spilfunctie. Niet alleen voor het verkrijgen van veiligheid en het organiseren van hulp voor slachtoffers; ook voor de signalering, vervolging en het opstarten van behandeling van daders. Laura Menenti bespreekt het belang van evidence-based beslissen in de keten. haar presentatie kunt u hier downloaden, mogelijk alleen te lezen via apple:

transcript-of-beter-beslissen-in-onzekerheid-samenvatting-presentatie-laura-menenti.docx

Floris van der Star, jeugd- en zedenrechercheur politie: wat kan de politie doen na een aangifte en hoe werkt de politie samen met VT, kinderarts en forensisch arts? De bedoeling van deze lezing is om de vertrouwensarts handvaten te bieden bij o.a. het veilig stellen van eventuele sporen en het doen van aangifte. een boeiende presentatie zonder hand-outs.

Lonneke Broekhuizen, therapeut van de Viersprong : over MST-PSB : multisysteem therapie bij problematisch seksueel gedrag. In de dagelijkse praktijk van Veilig Thuis worden door burgers en professionals veel vragen gesteld over kinderen met problematisch seksueel gedrag. Deze kinderen vormen een risicogroep waarbij seksueel geweld, fysieke mishandeling en emotionele en pedagogische verwaarlozing veel voorkomen. Er is nog weinig expertise in Nederland (wel in o.a. de VS) in de mogelijkheden voor begeleiding en behandeling van deze kinderen en hun families. De Viersprong is daarin een pionier. MST-PSB is ontwikkeld en toegesneden op de behandeling van jongeren die ernstige seksueel grensoverschrijdende gedragsproblemen tonen. PSB wordt net als MST uitgevoerd in de natuurlijke leefomgeving van de jongere. Deze intensieve behandeling is gericht op de onderliggende factoren van ernstige seksuele gedragsproblemen, voorkomt uithuisplaatsing, verbetert de veiligheid voor slachtoffer, jongere en samenleving, verbetert het sociale gedrag van de jongere en vermindert het risico op herhaling van het seksueel grensoverschrijdend gedrag. Ingegaan zal worden op de theoretische achtergrond en bewezen werkzaamheid van deze methode, als ook op praktijkervaringen vanuit de Viersprong met de toepassing van MST-PSB. De presentatie kunt u hier downloaden:

mst-psb-presentatie-viersprong.pptx

 Plenaire discussie inclusief de mogelijkheid om casuïstiek in te brengen. In samenwerking met Judith Bosman  en Alice Schutte,  auteurs van de VVAK richtlijn.

                                                                 

Accreditatie (ABsG  en VVAK 5 pnt) is aangevraagd en verkregen voor de gehele dag. Registratie in GAIA volgt indien de volledige scholingsdag  is gevolgd. Certificaat van aanwezigheid wordt na afloop uitgereikt.

 Gratis voor leden, aanmelden via leden login van  de VVAK website  (www.vertrouwensartsen.nl )

Introducés  75 euro inschrijfgeld, aanmelden via ofni.[antispam].@vertrouwensartsen.nl .

 

Wij verzoeken eventuele laatkomers vriendelijk doch dringend een plekje achter in de zaal te zoeken. Telefoon graag uit of indien telefonische bereikbaar strikt noodzakelijk is, graag op trilstand. Voorkeur heeft om uitsluitend per mail of app bereikbaar te zijn voor Veilig Thuis.

 Dit jaar zullen we na elke lezing een evaluatie doen met behulp van een app.

Graag daarom allen je mobiel meenemen met werkend internet.

 We hopen jullie allen te zien op deze VVAK–dag.

 

Met vriendelijke groet namens Congrescommissie en bestuur VVAK

Lisette  Huffmeijer, Anne-Marie Raat, Judith Visser en Gerda Rosman-Meijer

 

Agenda

VVAK studiedag 12 oktober 2017

Datum: 05 september 2017
Categorie: Agenda
  VVAK studiedag 12 oktober 2017:   "De vertrouwensarts en jeugdigen met speciale zorg behoeften"   Geaccrediteerde scholingsdag voor vertrouwensartsen Veilig Thuis en overige belangstellende art...

LECK congres 5 oktober 2017

Datum: 03 september 2017
Categorie: Agenda
Op 5 oktober aanstaande is er een LECK scholingsdag in Rotterdam. U kunt het programma hier downloaden:   programma-leck-scholingsdag-05-10-2017.pdf  

KAMG congres24 november

Datum: 01 september 2017
Categorie: Agenda
      Vrijdag 24 november 2017 | 8.45 - 16.45 uur NBC Congrescentrum, Nieuwegein De wetenschappelijke ve...

In goed vertrouwen

Datum: 16 mei 2017
Categorie: Agenda
Save the date! Op 27 september 2017 vindt van 12.00 tot 17.00 uur de tweede bestuurlijke  conferentie ‘In goed vertrouwen; de privacy van de jeugd geborgd’ plaats. Een conferentie v...