(her) registratie Vertrouwensartsen

Opleiding tot vertrouwensarts VVAK en de 5 jaarlijkse herregistratie vertrouwensarts VVAK

De VVAK heeft een opleidingsregister voor de opleiding tot vertrouwensarts en een register voor geregistreerde vertrouwensartsen VVAK. Beide registers en de kwaliteitscriteria vallen onder de RAC, de registratie en accreditatiecommissie van de VVAK. Vragen over (her)registratie kunt u richten aan eitartsiger.[antispam].@vertrouwensartsen.nl.

 Herregistratie aanvraag voor geregistreerde Vertrouwensarts inzake huiselijk geweld en kindermishandeling

Om u te herregistreren kunt u 1-her-registratie-format.xls opsturen naar eitartsiger.[antispam].@vertrouwensartsen.nl .

De opleiding tot vertrouwensarts

Inschrijving

Artsen die gestart zijn bij Veilig Thuis en minimaal 16 uur per week werkzaam zijn bij een Veilig Thuis organisatie, kunnen bij de RAC een verzoek indienen om in het Opleidingsregister Vertrouwensartsen VVAK opgenomen te worden als VA i.o. Hiervoor een mail richten aan eitartsiger.[antispam].@vertrouwensartsen.nl met daarin uw naam en contact gegevens, een recent CV en BIG-registratienummer. Zodra deze ontvangen zijn, ontvangt de VA i. o. de registratie-eisen. 
De termijn voordat men in het register van vertrouwensartsen van de VVAK opgenomen kan worden is 3 jaar. In die tijd moet er een opleidingstraject gevolgd worden. Dit staat nader beschreven in een schrijven dat de VA i.o. ontvangt zodra deze een verzoek indient om opgenomen te worden in het opleidingsregister tot VA.

Tips voor VA's i.o. kunt u hier downloaden: def-tips-voor-va-i-odocx.pdf

MENTORAAT
Een verplicht onderdeel van de opleiding is het mentoraat. Alle VA's in opleiding zijn verplicht om per jaar minimaal 8 mentoruren gevolgen. Twee mentoruren tellen mee als 1 accreditatie punt voor de registratie tot VA. Dus over drie jaar 3x8=24 mentoruren,  welke dan voor 4 ptn per jaar en 12 ptn per 3 jaar gehonoreerd worden.
De mentor activiteiten worden vastgelegd in een mentorverslag.
Een actueel overzicht van geregistreerde VA's  met werkmailadres kunt u hier downloaden: mentoren-voor-va-1.pdf 
Wat betekent het voor de VA om mentor te zijn?
Mentorschap levert de mentor overige deskundigheids (ODB) accreditatiepunten op (2 mentor contact uren = 1 ODB punt, maximaal vijf ODB ptn per jaar opvoeren voor herregistratie).
Wie kan de VA i.o. helpen bij het vinden van een mentor?
De intervisie/intercollgiale (ICT)-groep is verantwoordelijk voor het vinden van een mentor voor de nieuwe VA's i.o. binnen de groep. Dit kan zijn door een mentor uit de eigen intervisie/ICT-groep te kiezen. Als dat niet mogelijk is regelen de collega`s uit de intervisie/ICT-groep dat er uit een naburige intervisie/ICT-groep een mentor wordt gevonden. Als de VA  i.o. zelf contacten heeft met een VA uit een andere intervisie/ICT-groep en tot overeenstemming komt over mentorschap is dat ook mogelijk. Het is aan mentoren zelf om te beslissen of ze één of twee VA’s i.o. begeleiden, het aantal ODB uren wat het oplevert blijft maximaal vijf per jaar. Het is ook mogelijk om met twee collega`s een VA i.o. te begeleiden.
Opleidingsactiviteiten en -scholingen
Om voor registratie in aanmerking te komen dient u het onderstaande Excel format in te vullen en te sturen naar eitartsiger.[antispam].@vertrouwensartsen.nl. Vraag je mentor om hulp bij het invullen van het format en update het regelmatig.

1-her-registratie-format.xls

Voor overige vragen kunt u mailen naar eitartsiger.[antispam].@vertrouwensartsen.nl.

 

Agenda

VVAK studiedag 12 oktober 2017

Datum: 05 september 2017
Categorie: Agenda
  VVAK studiedag 12 oktober 2017:   "De vertrouwensarts en jeugdigen met speciale zorg behoeften"   Geaccrediteerde scholingsdag voor vertrouwensartsen Veilig Thuis en overige belangstellende art...

LECK congres 5 oktober 2017

Datum: 03 september 2017
Categorie: Agenda
Op 5 oktober aanstaande is er een LECK scholingsdag in Rotterdam. U kunt het programma hier downloaden:   programma-leck-scholingsdag-05-10-2017.pdf  

KAMG congres24 november

Datum: 01 september 2017
Categorie: Agenda
      Vrijdag 24 november 2017 | 8.45 - 16.45 uur NBC Congrescentrum, Nieuwegein De wetenschappelijke ve...

In goed vertrouwen

Datum: 16 mei 2017
Categorie: Agenda
Save the date! Op 27 september 2017 vindt van 12.00 tot 17.00 uur de tweede bestuurlijke  conferentie ‘In goed vertrouwen; de privacy van de jeugd geborgd’ plaats. Een conferentie v...