19 maart 2019 Scholingsdag VVAK

Geplaatst op 25-01-2019  -  Categorie: Agenda

De VVAK nodigt leden en andere belangstellende artsen uit voor de VVAK-dag van 19 maart 2019.

"De vertrouwensarts en drie onderwerpen die kunnen resulteren in een Onveilig Thuis”.

De vertrouwensarts komt met veel facetten van onveilige situaties in aanraking. Vanuit sociaal geneeskundig perspectief worden op deze studiedag een drietal onderwerpen voorgelegd. Vanuit gedragswetenschappelijke onderbouwing worden de ontwikkelingskansen- en belemmeringen en gezondheidsrisico's van de jonge mantelzorger besproken. Tijdens een interactieve presentatie zal ingegaan worden op de theorie van verschillende dynamieken bij complexe echtscheidingen en wordt de MASIC methode van de Universiteit van Maastricht en de toepasbaarheid voor Veilig Thuis  besproken. Vanuit het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving en de VU volgt een lezing over seksueel misbruik in de context van een echtscheiding.

Geaccrediteerde scholingsdag voor vertrouwensartsen Veilig Thuis en overige belangstellende artsen en gedragswetenschappers.

 Locatie: de Amershof, Snouckaertlaan 11, Amersfoort (5 minuten lopen vanaf station Amersfoort CS).  http://www.amershof.nl/

 

Programma:

Voor niet-VVAK leden start het geaccrediteerde programma vanaf 11.00uur

11.00-11.15 uur Ontvangst met koffie 

 11.15–12.45 uur De jonge mantelzorger en onveiligheid.   Els Jonker, arts M&G en gastdocent NSPOH zal aan de hand van haar ervaring en actuele literatuur  inzicht geven  in diverse risico’s voor de ontwikkeling van jonge mantelzorgers. Tevens zal nader in gegaan worden op de mogelijkheden van Veilig Thuis om in deze gezinnen veiligheid te organiseren.

12.45-13.30 uur lunchpauze

13.30–15.45 uur (inclusief thee pauze van 15 min)

Wetenschap en dynamiek van complexe echtscheidingen, kinderen in de knel.

Esther van den Buijs, gedragswetenschapper bij Veilig Thuis Midden Brabant en bij Sterk

Huis, met als specialisatie complexe echtscheidingen. Zij zal ingaan op de theorie en

achtergrond van  verschillende dynamieken bij complexe echtscheidingen en de gevolgen

voor kinderen zowel op korte als op lange termijn. Daarnaast op een aantal

methodieken die Veilig Thuis Midden-Brabant gebruikt, zoals de MASIC, Mediator`s

Assessment of Safety Issues and Concerns, een evidence based methode. De

bijeenkomst zal deels interactief zijn met  discussie over stellingen uit de praktijk.

(voorstel Thee pauze: 14.45-15.00 uur)

15.45-17.15 uur  Tussen Scylla en Charybdis: beschuldigingen van seksueel misbruik in de context van een echtscheiding. Prof.dr.mr.C. Bijleveld, criminoloog ( NSCR, Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving) en/of  prof.dr.M. Antokolskaia, hoogleraar privaatrecht aan de VU.

In deze bijdrage wordt besproken wat er bekend is over deze waarschijnlijk in absolute zin niet erg vaak voorkomende maar ernstige kwesties. We bespreken eerst wat (inter)nationaal onderzoek naar dit soort beschuldigingen heeft laten zien. Vervolgens bespreken we wat er bekend is over de gezinnen en (echtscheidings)problematiek in deze gezinnen, alsmede over de aard van het (vermeende) seksueel misbruik. Ten derde bespreken we wat er bekend is over de wijze waarop binnen civiele procedures over omgang en gezag met dit soort beschuldigingen wordt omgegaan, en contrasteren we die aanpak met die in strafrechtelijke procedures. 

17.15-17.30 uur  Centrale afsluiting van de dag en gelegenheid om een drankje te drinken.                                                

Accreditatie (Absg ID 349886  en VVAK 2019-5, 5 pnt) is aangevraagd voor de gehele dag. Registratie in GAIA volgt indien de volledige scholingsdag  is gevolgd. Certificaat van aanwezigheid wordt na afloop gemaild.

Gratis voor leden, aanmelden via leden login van  de VVAK website  (www.vertrouwensartsen.nl )

Introducés  75 euro inschrijfgeld, aanmelden via negnilohcs.[antispam].@vertrouwensartsen.nl.

 

Telefoon indien telefonische bereikbaarheid  strikt noodzakelijk is  graag op trilstand. 

We zullen zoals gebruikelijk aan het einde van de dag een evaluatie doen met behulp van Kahoot op je mobiele telefoon. Zorg dat je accu voldoende opgeladen is.


Agenda

Seksueel gedrag en Seksueel misbruik

Datum: 04 juni 2019
Categorie: Agenda
Op 25 juni 2019 biedt de GGD Hollands Midden in samenwerking met Veilig Thuis Hollands Midden een scholingsdag aan met als titel Seksueel gedrag en Seksueel misbruik.  Doel: Het aanbieden van kennis aan vertrouwe...

Cursus: gezondheidsrecht voor zorgprofessionals

Datum: 16 mei 2019
Categorie: Agenda
In 2019 organiseert Medilex driemaal de cursus Gezondheidsrecht voor zorgprofessionals. De cursus wordt door oud-deelnemers goed beoordeeld en aangeraden aan collega’s! Als zorgprofessional krijgt u tijdens uw w...

AJN/NVK dag 2019

Datum: 14 april 2019
Categorie: Agenda
Op 20 en 21 juni 2019 vindt er een gezamelijke scholing van de AJN en de NVK plaats onder de titel "jeudarts en kinderarts, samen optrekken". het betreft een avondprogramma op 20 juni en een dagprogramma op 21 juni, ...