vvaklogo

 

 

Monitor PCF

Registraties van casuistiek waarbij de diagnose van PCF (-dynamiek) bevestigd is door onderzoek Veilig Thuis

  

MBPS is een ernstige vorm van kindermishandeling die soms dodelijk verloopt. Het eerste artikel werd in 1977 geschreven door dr. R. Meadow.  Bij deze vorm van kindermishandeling is het kind slachtoffer van een mishandeling door een ouder (vaak de moeder). De mishandeling zelf kan bestaan uit het veroorzaken, vervalsen of uitvergroten van lichamelijke of psychische klachten bij het kind door de ouder. Het kind wordt herhaaldelijk door de ouder voor diagnostiek en behandeling aan artsen en andere behandelaren gepresenteerd. De moeder speelt de rol van ideale moeder en vraagt op deze wijze aandacht van de handelaar. Het kind wordt door de onnodige diagnostiek en behandelingen als het ware “medisch mishandeld”.

De bij het kind geïnduceerde klachten worden wel aangeduid als PCF.

FDP heeft betrekking op  het mishandelende gedrag en de intentie(s) van de mishandelende ouder.

Er kan gesteld worden dat MBPS= PCF + FDP.

Er worden in Nederland meldingen voor onderzoek bij AMK’s gedaan van vermoeden van MBPS/PCF. Hoeveel meldingen dit op jaar basis zijn is bekend, maar niet op welke precieze gronden de melding berust.

Tot 2014 bestaan er nauwelijks cijfers over de incidentie van PCF in Nederland. Op grond van het jaarverslag van het AMK zouden er 60 zaken per jaar zijn geweest in 2014. Schattingen in het buitenland spreken van 0,5 tot 89 gevallen per 100.000 kinderen. De vertrouwensartsen in Nederland onderzoeken zelf alle zaken waar een vermoeden van PCF speelt. Dit zijn er geschat ruim  300 per jaar, waarmee de incidentie per 100.000 kinderen rond de 0,1 zou zijn. (er zijn momenteel 3,3 miljoen kinderen van 0-18 jaar). Recente publicaties in populaire media (o.a. Linda februari 2015) en een serie TV uitzendingen doen vermoeden dat de incidentie in Nederland nog veel groter is dan de cijfers van AMK/Veilig Thuis laten zien.

Studie I van mijn promotie onderzoek betreft het in kaart brengen van alle data van de AMK’ s.

Dossiers met vermoeden van MBPS/PCF bij melding en afsluiten worden in kaart gebracht over de periode 2008-2013.

 Zoals besloten in de VVAK ledenvergaderin d.d. 29 maart 2016 gaan wij, net als bij de forensisch medische expertise, gebruik maken van de mogelijkheden van ons E captain systeem om vanaf nu de PCF zaken te registreren.

De vraag is of je bij afsluiten van een PCF zaak, dus PCF bevestigd bij afsluiten, een korte vragenlijst wilt invullen door in te loggen in E captain. Graag alle onderzoeken vanaf 1 januari 2016 invoeren in de Monitor PCF.

 

Heel fijn als je hier aan mee wilt werken!

Bij vragen of opmerkingen graag contact opnemen met: FCP.[antispam].@vertrouwensartsen.nl  (bij zeer dringende vragen: 088-7121391)

  

Groetjes Patries

4 e Beschrijf voor zover mogelijk nadere bijzonderheden over de rol van moeder

4 f Beschrijf voorzover mogelijk nadere bijzonderheden over de rol van vader

5 Per kind graag onderstaande vragen beantwoorden. Indien meer dan 4 broertjes /zusjes bijzonderheden over deze kinderen vermelden in het tekstveld. Meerdere mogelijkheden kunnen aangekruist worden.

Dit was de laatste vraag van de Monitor PCF.

Hartelijk dank voor je mede werking voor het registreren van deze casus.

Voor opmerkingen en verbeterpunten kun je contact opnemen met FCP.[antispam].@vertrouwensartsen.nl .

Agenda

VVAK studiedag 12 oktober 2017

Datum: 05 september 2017
Categorie: Agenda
  VVAK studiedag 12 oktober 2017:   "De vertrouwensarts en jeugdigen met speciale zorg behoeften"   Geaccrediteerde scholingsdag voor vertrouwensartsen Veilig Thuis en overige belangstellende art...

LECK congres 5 oktober 2017

Datum: 03 september 2017
Categorie: Agenda
Op 5 oktober aanstaande is er een LECK scholingsdag in Rotterdam. U kunt het programma hier downloaden:   programma-leck-scholingsdag-05-10-2017.pdf  

KAMG congres24 november

Datum: 01 september 2017
Categorie: Agenda
      Vrijdag 24 november 2017 | 8.45 - 16.45 uur NBC Congrescentrum, Nieuwegein De wetenschappelijke ve...

In goed vertrouwen

Datum: 16 mei 2017
Categorie: Agenda
Save the date! Op 27 september 2017 vindt van 12.00 tot 17.00 uur de tweede bestuurlijke  conferentie ‘In goed vertrouwen; de privacy van de jeugd geborgd’ plaats. Een conferentie v...